Zombory Klára közel egy évtized után leköszönt az MKBT elnöki posztjáról. A 2023. december 18-án megtartott közgyűlésen elhangzott záróbeszéde az alábbiakban olvasható:

Kedves Tagság, Partnerek, Kollégák, Barátok!


Közel 10 év elnökség után elérkezett az idő, hogy leköszönjek a Magyar-Kínai Baráti Társaság (MKBT) éléről. Szép emlékekkel, csodálatos eseményekkel és eredményekkel, rengeteg munkával és erőfeszítéssel a hátam mögött, s sajnos még mindig szűkös, de a kezdetekhez képest jóval biztosabb anyagi alapokat hagyva teszem ezt. Talán szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy a 2014 óta eltelt időszakban a Magyar-Kínai Baráti Társaság itthon és Kínában egyaránt ismét "látható" és elismert szervezetté nőtte ki magát, és betöltötte az őt megillető helyet: a magyar-kínai kulturális és civil kapcsolatok előmozdítása terén a legnagyobb múltra visszatekintő civil szervezetként politikától független, kizárólag értékeket, érdemeket és szakmaiságot szem előtt tartva, generációkat összekapcsoló szellemi műhellyé, közösséggé vált. Nem szeretnék túl részletes beszámolót tartani, csak a két számomra talán legkedvesebb nagyszabású projektet emelném ki, amelyekkel úgy gondolom, hogy sikerült értékeket közvetíteni és színt vinni a két ország közötti civil kapcsolatokba.

1. A "Szép ívű hidak – Kínai személyiségek emlékei Magyarországról" c. magyar-kínai kétnyelvű kötetben huszonnégy kínai szerző – nagykövetek, diplomaták, professzorok, tudósok, műfordítók, művészek, tudósítók stb. – írását gyűjtöttük csokorba. A szerzők az 1950-es évektől napjainkig elevenítenek fel nyelvtanárhoz, kollégához, politikushoz, tájhoz, ételhez-italhoz fűződő személyes magyarországi élményeket, eseményeket. A könyv bemutatójára a szerzők egy részének és a Kínai Népköztársaság nagykövetének a jelenlétével került sor, izgalmas kerekasztal-beszélgetés és csodálatos fogadás keretében a Kogart Házban.

https://www.mkbt.hu/szep-ivu-hidak/

2. A "Kína – Most is közel" fotóalbum pályázat, amelyet leginkább a tagságunk számára a Covid-időszak alatti izoláltság enyhítésére ötlöttünk ki, de végül az ország minden részéről, sőt Kínából és más országokból beérkező közel 250 pályamű között olyan kincsekre – izgalmas Kína-történetek és fantasztikus fotósorozatok – leltünk, amelyek a legmerészebb várakozásunkat is felülmúlták. A pályaműveket az online díjkiosztóra készített filmen, külön honlapon és a Barabás Villában tartott rendezvényen – kerekasztal-beszélgetés és pop-up kiállítás – is bemutattuk a nagyközönségnek.

https://www.mkbt.hu/palyazat/

https://www.kina-most-is-kozel.hu/

Természetesen folytathatnám vég nélkül a sort a közösségépítéssel, együttműködésekkel, pályázatokkal, a tagjainkat bemutató és egymással megismertető online és offline MKBT-klubbal, a rengeteg előadással, amelyeket sinológusok, neves írók, geográfusok, néprajzkutatók és mások tartottak, a számos könyvbemutatóval, konferenciával, ünnepséggel, delegációk fogadásával, kiállításmegnyitókkal, fesztiválokon való részvétellel, maszkajándékozással, arculatváltással, honlap-építéssel, Facebook-közösség létrehozásával... Néhány kedves és értékes pillanatot megőrzött a Facebook és az MKBT honlapja, a www.mkbt.hu, valamint a honlapon az MKBT-klub profilom alatt elérhető fényképek: https://www.mkbt.hu/zombory-klara-mkbtklub/.

Szeretném szívből megköszönni mindenkinek, aki a civil társaságok élén lévő emberek számára nem éppen egyszerű és energiát kímélő évtizedes utamon elkísért, rengeteg szeretetet és támogatást kaptam az elnökség, a tagság, a kollégák, a barátok, a Kínai Népköztársaság Nagykövetsége, a partnerek és még sok mindenki részéről, valamint végtelen türelmet és biztatást a családomtól. Külön szeretnék köszönetet mondani a korábbi és leköszönő alelnököknek is, hogy szakmai tudásukkal és barátságukkal egy vagy több cikluson keresztül támogatták a munkámat. Dacára az anyagi szűkösségnek és a töméntelen önkéntesen végzett feladatnak, őszintén megható és szívet melengető az összefogás, a közös gondolkodás, valamint a fontos célok, rendezvények, kiadványok megvalósításáért kalákában, összefogással és összetartással végzett munka öröme, amely végigkísérte egy-egy sikeres kezdeményezésünket, ez az egyik legfontosabb érték, amit viszek tovább magammal.

Kívánok az utódomnak és az új elnökségnek kitartást és sok sikert a folytatáshoz! Én a magam részéről köszönöm a lehetőséget és a bizalmat, és ígérem, habár kicsit más keretek között, de azért az MKBT-től nem teljesen eltávolodva, folytatom a számomra legfontosabb küldetést: minden tapasztalatomat és tudásomat latba vetve a jövőben is azon fogok munkálkodni, hogy a magyar és a kínai emberek alaposabban és közelebbről megismerhessék egymás kultúráját, nyelvét, szokásait, irodalmát – egymást! Hiszek abban, hogy a kultúrák közötti párbeszéd, az emberek közötti párbeszéd egy szebb és békésebb világ lehetőségét teremti meg!


Boldog karácsonyt kívánok! Baráti üdvözlettel:

Zombory Klára 克拉拉