#mkbtklub

#Lérántné Deák Zsuzsanna


KAPCSOLAT

feltöltés alatt...


Lérántné Deák Zsuzsa "A világ közepe"
Lérántné Deák Zsuzsa "A világ közepe"

Lérántné Deák Zsuzsanna: A "nagy találkozás" Kínával


Mindig nagy érdeklődéssel fordultam a keleti kultúra felé. Elsősorban a magyar eredettörténet miatt és a magyar utazók rendkívüli teljesítményei vonzottak. Ezért első indíttatásom India volt, és szorgalmasan készültem az utazásra. Jártam az Indiai Nagykövetség szervezésében folyó előadásokra. Ott sok érdekes emberrel ismerkedtem meg, akik szintén a kelet szerelmesei voltak. Sajnos az első követség által szervezett utazásról lemaradtam, de reménykedtem, hogy hamarosan újabb utat szerveznek és megvalósíthatom álmomat. Ott ismerkedtem meg Eszterrel, aki szólt nekem, hogy a Magyar-Kínai Baráti Társaság utat szervez Kínába és lenne-e kedvem csatlakozni hozzájuk. Természetesen Kína is érdeklődésem tárgya volt, így igent mondtam, és 1999-ben beléptem a Magyar-Kínai Baráti Társaságba.

Tehát ebből látszik, hogy első szempontomat az érdek vezérelte.

1999-ben a Baráti Társaság két hetes utazást szervezett Virágh Judit, a társaság főtitkára, egy kínai utazási irodával. 34-en vettünk részt és maradandó élményeket szerzetünk Kínáról. Annyira jól éreztük magunkat a lányommal, hogy azóta is lelkes tagja vagyok a Baráti Társaságnak.

Nagyon tetszett, hogy Virágh Judit a program tájékoztatók mellé mindig küldött egy-egy kínai nemzetiséget bemutató rövid ismertetőt. Ezekből megismerhettük Kína sok nemzetiségét és kultúrájának sokszínűségét.

Lelkesedésemnek köszönhetően eljutottam a 2010. évi Shanghai-i Világkiállításra, ahol a Szuszky testvérekkel hárman képviseltük a Magyar-Kínai Baráti Társaságot. Nagy szeretettel fogadtak és sok érdekes élményben volt részünk. A kiállítás fantasztikus volt, méltó a kínai találékonyságra és szervezőkészségre.

A város félelmetesen nagy volt már akkor is. Megmutatták a fejlesztési terveket is (nagy 5 millió ember befogadására készülő lakótelepet), ami nekem nem nagyon tetszett. Olyan gigantikus embertömeg fog, illetve már él itt a városban, akik elvesztik kapcsolatukat a régmúlttal. A környező falvakat kívánták betelepíteni a városba.

Azért nagy örömmel láttam, hogy a hatalmas tornyok között is kialakítottak kis szigeteket, melyek a kínai kertkultúrát hivatottak megtartani, ill. bemutatni. Azonban régen ez az életük része volt, most inkább múzeum ahová ellátogatnak. Nagyon szerettem ezeket a hangulatos, érdekes kialakítású kerteket.

Örülök, hogy a Társaság tagja lehetek és mind jobban megismerhetem ezt a nagyon összetett és szép kultúrát.

Budakalász, 2022.04.26.


FOTÓALBUM

Lérántné Deák Zsuzsa a lányával Kínában, 1999
Lérántné Deák Zsuzsa a lányával Kínában, 1999

Kína összeköt!

#mkbtklub #kínaösszeköt