#mkbtklub

#Kázmér Nikoletta


KAPCSOLAT

feltöltés alatt...


Kázmér Nikoletta
Kázmér Nikoletta

Kázmér Nikoletta:

A "nagy találkozás" Kínával


2013-ban az ELTE Keleti nyelvek és kultúrák kínai szakirányán kezdtem el Kínával kapcsolatos tanulmányaimat. Az alapképzés alatt volt szerencsém kínai állami ösztöndíjasként 10 hónapot tölteni Hangzhouban, ahol elsősorban a kínai nyelv elsajátítására koncentráltam. Egy kínai mondás szerint fent van a menny, lent, a földön pedig Suzhou és Hangzhou városa, mellyel a kínaiak a két város szépségére utalnak. Úgy hiszem Hangzhou, maga a város, a természeti szépségek, a Nyugati-tó mind hozzájárultak ahhoz, hogy abszolút pozitív élményekkel gazdagodtam első kínai utazásom során, és ezek az élmények mind megerősítettek abban, hogy jó úton haladok, a jövőben Kínával szeretnék foglalkozni.

Jelenlegi kapcsolódási pont(ok) Kínával

Az első találkozást 2018-ban egy második követte, ekkor már mesterszakos diákként költöztem Sanghajba, ahol a Fudan Egyetemen Nemzetközi kapcsolatok szakán kezdtem meg tanulmányaimat. A nyelvi képzéssel ellentétben itt a kezdetek igencsak nehezek voltak, ugyanis itt a képzés kínai nyelven folyt, ami egyben azt is jelentette, hogy kínai csoporttársakkal kellett felvenni a versenyt. A 2020-ban kezdődő világjárvány miatt, sok más nemzetközi diákhoz hasonlóan tanulmányaimat az online térbe kényszerülve tudtam csak folytatni, ám ennek meg volt azaz előnye, hogy az egyetem mellett munkát tudtam vállalni Magyarországon és tapasztalatot szerezni. Több kínai cégnél is kipróbáltam magam (Himile Europe, China Railway, Huawei), jelenleg egy magyar - kínai tanácsadó cégnél dolgozom, ahol napi szinten kapcsolatban vagyok kínai ügyfelekkel, így Kína ma is a mindennapjaim részét képezi.

Egy különleges Kínával kapcsolatos élmény felelevenítése

A Kínában töltött évek alatt minden lehetőséget megragadtam az utazásra, hiszen egy hatalmas országról beszélünk, rengeteg különböző tájegységgel, melyek mindegyikét megéri felfedezni. Az utazások során sok ismeretségre tettem szert, rengeteg kalandos és vicces történetbe keveredtem útitársaimmal, nehéz az emlékek közül választani, ezért inkább megosztanék egy hétköznapi történetet, ami bizonyítja, hogy néha még a lábunkat sem kell kitennünk otthonról, ahhoz, hogy életre szóló emlék, barátság szülessen belőle.

Egy átlagos hétköznap volt Sanghajban, órák után rendeltem ebédet a kollégiumhoz, és amikor a futár hívott, hogy megérkezett, de nem találja a pontos helyet, telefonon útbaigazítottam. Miután megtaláltuk egymást, megköszöntem az ételt és visszaindultam a kollégiumba, a kissé meghökkent arcot vágó futár fiút hátrahagyva. Még vissza se értem az épületbe, amikor megcsörrent a telefonom, valaki sms-t küldött. A küldő fél azzal kezdte, elnézést, amiért megzavar, még sosem használta saját célra a kapott telefonszámokat, de nagyon meglepődött, amikor külföldi diák jelent meg a kollégium kerítésénél az ételért. Az ebédemet hozó futár fiú volt az üzenet küldője! Leírta, hogy még sosem beszélt ezelőtt külföldivel, és megadta a wechat elérhetőségét, remélve, hogy szert tehet egy külföldi barátra, és viccesen megjegyezte az üzenet végén, reméli, nem csak beszélni tudok kínaiul, de olvasni is (ugyanis ha nem tudok olvasni, hiába való volt az üzenet).
Mondanom sem kell, hogy ilyen frappáns megkeresést nem lehet visszautasítani, természetesen felvettem vele a kapcsolatot, amit a mai napig tartunk. Később kiderült, hogy a Szecsuan tartományból származó fiú jobb megélhetés reményében költözött Sanghajba és kemény munkával, ételfutárként kereste a napi betevőjét. Még a járvány kitörése előtt visszaköltözött a szülővárosába, és azóta tűzoltónak állt.

Az utazásaimhoz kapcsolódó legkedvesebb történetek is mind a kinai emberek köré épülnek, a hétköznapi emberek kíváncsisága, kedvessége és segítőkészsége tették emlékezetessé a Kínában töltött időt.

Csatlakozás az MKBT-hez

Idén, 2023-ban csatlakoztam a társasághoz. Már nem emlékszem az első kapcsolódási pontra, mikor hallottam először az MKBT-ről, de a 2021-ben meghirdetett KÍNA - Most is közel fotópályázatnak köszönhetően volt szerencsém megismerni néhány tagot, és figyelemmel kísérni a társaság tevékenységét. Az említett fotópályázathoz hasonlóan az MKBT is közelebb hozza Kínát a Magyarországon élő emberekhez, és szeretnék én is részese lenni ennek a közönségnek.

2023. január 2.


PUBLIKÁCIÓK

feltöltés alatt...


FOTÓALBUM

KÍNA - MOST IS KÖZEL döntősök: KÁZMÉR NIKOLETTA "Emberek - 人民""A nevem Kázmér Nikoletta, jelenleg a Fudan Egyetem másodéves hallgatója vagyok Nemzetközi Kapcsolatok mesterszakon.Először 2015 és 2016 között jártam tanulmányúton Kínában, akkori "otthonom" Hangzhou városa volt, mely sajátságos bájával és kínai viszonylatban kisvárosiasnak számító jellegével azonnal magával ragadott. Az itt töltött egy év sajnos rövid időnek bizonyult ahhoz, hogy Kína minden szépségét felfedezzem, de minden alkalmat megragadtam, és azóta is megragadok az utazásra, hogy minél több arcát láthassam ennek a hatalmas, rejtélyekkel teli országnak.Legközelebb 2018-ban volt lehetőségem visszatérni, ezúttal az élet azonban úgy hozta, hogy Sanghaj lett az új otthonom.Emberek - 人民 című albumom az utazásaim során fotózott emberek gyűjteménye, akiket néhol több ezer kilométer is elválaszt, a képek mégis tükröznek egyfajta összetartozást. A színpadon boldogan mosolygó 阿姨 (ayi), a kis kocsin alvó 叔叔(shushu)mind a múlt egy darabkáját jelenítik meg a mai, modern Kínában."

©Kázmér NikolettaKína - Most is közel


A pályázatra küldött fotóalbum megtekinthető a KÍNA - Most is közel honlapon és a Facebookon.


Kína összeköt!

#mkbtklub #kínaösszeköt