#mkbtklub

#Virágh Dénesné Judit 

az MKBT "Tiszteletbeli örökös főtitkára"

az MKBT által adományozott "Civil diplomácia követe"


KAPCSOLAT

feltöltés alatt...


Virágh Dénesné Judit
Virágh Dénesné Judit
Virágh Dénesné Judit (középen)
Virágh Dénesné Judit (középen)

Virágh Dénesné Judit: A "nagy találkozás" Kínával


Már ifjú koromban megfogott Kelet varázsa. Az én korosztályom Lin Yutang regényeiből ismerte meg Kínát.

Amikor még dolgoztam, földmérő volt a foglalkozásom.

A véremben van a csavargás. Bejártam szép hazánkat és Európa nagy részét. Nagyon megörültem, amikor 1959-ben hallottam, hogy alakul egy Magyar-Kínai Baráti Társaság. Rengetegen voltunk az alakuló ülésen. Ha jól emlékszem Kínából hazatért vízkutatók alapították. Galla Endre tanár úr lett a főtitkár és egy akadémikus - talán Hazay - az elnök. Ezeknek az embereknek nagyon sok élményük volt Kínáról amit megoszthattak egymással. Nem tudom mennyire törődtek volna az egyszerű "Kína csodálók"-kal, mert sajnos akkor romlottak meg a politikai kapcsolatok a két ország között, így a Társaság működése majdnem 30 évig szünetelt.

Végre 1988-ban ujjá szervezték a Társaságot. Akkor már Tálas Barna lett az elnök és Lukács Éva a főtitkár. Mikor megismertem Lukács Évit, a Magyar Kínai Baráti Társaság titkárát, természetes volt, hogy rögtön beléptem a Társaságba.

Évi segítséget kért a levelezés lebonyolításához. Jelentkeztem és évekig borítékoltam a rendszeres havi értesítőket és ragasztgattam a 120 - 140 borítékra a bélyegeket. (Akkor még más lehetőség nem volt.) Ő nem járt Kínában. de szoros kapcsolata volt a Nagykövetséggel és elkötelezett híve volt annak, hogy Kínát és kultúráját minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse. Havonta szervezett ismeretterjesztő, vetített képes előadásokat sinológusok, művészettörténészek, tudósok, kutatók, régészek, stb. meghívásával.

Később már én szerveztem az előadásokat, írtam a meghívókat és próbáltam érdekes, változatos rövid leírásokkal ébren tartani a tagok érdeklődését és új tagokat szerezni.

Így természetes volt, hogy szegény Évi korai halála után engem választottak meg titkárnak, amit örömmel vállaltam el. Nagyon élveztem a munkám!

Nem is munka volt, inkább szórakozás.

Egy körutat is megszerveztem Kínába 36 embernek. Az egy kicsit nehéz volt, mert állandóan számoltam, meg van-e mindenki, nem veszett-e el valaki ebben az óriás országban.

Figyelem a Társaság programjait és mindenben részt veszek, amiben lehet. Most már csak egy egyszerű tag vagyok, de lelkesedésem változatlan.

Budapest, 2022.04.26.

Virágh Dénesné /Judit


Virágh Dénesné Judit: Kínai emberek

2021-ben leszek 89 éves. 17 évig voltam az MKBT főtitkára. Havonta (a két nyári hónapot kivéve) szerveztem főleg kulturális előadásokat Kínával kapcsolatban ami igen komoly teljesítmény volt mindig új témát és hozzá új előadót találni. Rendszeres havi hírlevelemben - a hírek mellet - képekkel illusztrált sorozatokat (képeket kínai képeslapokból gyűjtöttem, amiket azóta nem kapok) küldtem a levelezési címekre - mert akkor az internet nem volt elterjedve - a kíni történelem, népművészet, irodalom, kalligráfia, festészet stb. tárgykörében.Egyszer például ugyanannak a kínai versnek több magyar költő által készített fordítását közöltem. A tagság szívesen fogadta ezeket az anyagokat. Elfáradtam és 2001-ben lemondtam, hogy fiatalabb tagtársunk új szemlélettel fellendíthesse a társaság életét. Azóta is figyelem, lehetőségem és igény szerint mindenben támogatom a Társaság működését. Többször jártam Kínában, rajongok érte. A legelső alkalommal 1990-ben a férjemmel kettesben elindultunk felfedezni Kínát. Mindenki féltett bennünket, hogy elveszünk abban a nagy országban. Én nem féltem. Úgy jártuk az utcákat mintha otthon lennénk. Nagy élmény volt.1999-ben a Baráti Társaságnak két hetes utazást szerveztem a egy kínai utazási irodával. A résztvevő 34 ember maradandó élményeket szerzett Kínáról és azóta is lelkes tagok. Számomra a kínai kultúra terjesztése nagyon fontos. Lenyűgöz az építészetük, a kultúrájuk, a látott tájak szépsége és változatossága, az ősi szobrok a templomokban. Érdekesek a modern szobrok is a közterületeken. Hihetetlenül gyors a fejlődés. Ezt főleg Sanghajban tapasztaltam meg. Hihetetlen mértékben fejlődött és azóta is fejlődik ez a város. Ugyanakkor nagyon megható és szerethető a város "közepén" található kis kínai oázis, ami viszont az ősi kínai kertkultúrát mutatja be. Lenyűgöz az emberek kreativitása, humora és a hihetetlen munkabírásuk amilyet sehol máshol nem láttam. (2021)


FOTÓALBUM

Az album megtekintéséhez kattintson a képre!


Kína összeköt!

#mkbtklub #kínaösszeköt