#mkbtklub

#Szamódy Zsolt Olaf

Az MKBT KÍNA - Most is közel fotóalbum- pályázatának a III. helyezettje

Az MKBT KÍNA - Most is közel - képek és történetek rendezvényén megvalósuló          pop-up kiállítás társkurátora


KAPCSOLAT

feltöltés alatt...


Szamódy Zsolt, Pingyao, 2008
Szamódy Zsolt, Pingyao, 2008

Szamódy Zsolt Olaf, fotóművész


2008 óta van lehetőségem Kínát és a kínai embereket megismerni elsősorban a fotográfia eszközének segítségével, motivációm illusztrálására korábbi, Kínával kapcsolatban leírt gondolataimat osztom meg önökkel:


Fal és fátyol mögött - Kína, 2008-2009

2007-es indiai utam és az elkészült kép anyagból megvalósult India rejtett mosolya című kiállítás és katalógusa után talán érthetően fordult érdeklődésem más ázsiai kultúrák felé. Mind Thaiföld, mind Kína felkeltette érdeklődésemet. Végül is két kínai meghívás eredményeképpen, az utóbbi mellett döntöttem. Az ott megvalósuló fotófesztivál után módom nyílt megismerni ezt a számunkra legalább olyan sok kérdést felvető országot. Szerencsémre mind a két alkalommal túlnyomórészt "kisvárosi", vidéki környezetben dolgozhattam, ezt az intimebb és viszonylag nyugodtabb világot közelebb érzem magamhoz, nagyon emberi kapcsolatokra találhattam és hasonlóan az indiai emberekhez itt is empatikus, az ősi kommunikáció eszközeit használó emberekkel kerülhettem kapcsolatba. Első utam során Shanxi tartományban a világ örökség helyszíneként jegyzett Pingyao városában, majd Yingxian, Datong felkeresésére nyílt lehetőségem. A második és tartamában hosszabb út során a hétmilliós kisváros Wenzhou és a jóval kisebb Lishui mellett a két város között található hegyvidéki falvakkal ismerkedhettem meg. Továbbra is a dokumentarista fotográfia eszközeit igénybe véve kerestem témáimat és fotografáltam, miközben igyekeztem korszerűen és a vizuális nyelv erejében bízva létrehozni a képeket, úgy hogy lehetőleg kevés verbális információt kelljen csatolnom a kiállítási anyaghoz. A kínai anyagot átnézve igyekeztem kapcsolódni a korábbi kiállításhoz, annak folytatásaként összeállítani.

Talán szándékaim visszaigazolásaként értékelhető, hogy Vaclav Macek, a Central European House of Photography, Pozsony igazgatója egy egyidejű bemutatóra hívta meg a képanyagokat 2011. júniusában. Erre a kiállításra rendelkezésemre bocsátják a ház teljes második emeleti kiállítótermeit, amely valóban lehetőséget biztosít az India rejtett mosolya és a Fal és fátyol mögött - Kína kiállításokegyüttes bemutatására. Negyven képet választottam ki a kínai képek közül, melyek a pozsonyi bemutatás után még más helyszínekre is meghívást kaptak. Többek között Jászai Mari Színház, Tatabánya és a Nyugat-Magyarországi Egyetem, Apáczai Kar, Győr kiállítótermébe.

Tatabánya, 2011-02-10 Szamódy Zsolt

---------------

Nem tudok Kínaiul, nem értem a feliratokat, az információs táblákat, még a beszédet sem, de segítenek a tekintetek! A testbeszéd, a mimika, a metakommunikáció, és az empátia, így alakulnak ki kapcsolataim, pillanatnyi barátságok születhetnek, és rendkívüli segítőkészséget érzek. A verbális lehetőségek hiányát pótolja az együttműködés, szemünkkel beszélünk. Nem csak a lehetséges kép elkészítését segítik, de minden pillanatra, minden élethelyzetre igaz ez. Megnyugtató érzés nézelődni, figyelni az életet, vagy kiválasztani az ételt, jó keresni azt a valakit, valamit, élményt, élethelyzetet, aminek egy része később talán fotográfiaként él tovább. Fontosnak érzem, amit bemutatok, az hiteles, valódi, nincs több művi benne, mint amit a kamera és objektív, mint eszköz szükségszerűen - gépiesen képez le. Szándékom szerint nincs több benne, mint az empatikus megegyezés, és kreatív képalkotás.

Szamódy Zsolt Olaf, 2015


FOTÓALBUM

Szamódy Zsolt KÍNA - Most is közel MKBT pályázatra benyújtott mindhárom fotóalbumát a legjobbak közé sorolta a zsűri, ezek a www.kinamostiskozel.hu webhelyen megtekinthetők:

  • Közelkép 1.

https://www.kinamostiskozel.hu/szamody-zsolt-olaf1/

  • Közelkép 2., részletek a kínai ételkultúra utcai, piaci szokásaiból

https://www.kinamostiskozel.hu/szabody-zsolt-olaf2/

  • Fotóalbum 3., Kínai vidéki gazdálkodás, terményszárítás

https://www.kinamostiskozel.hu/szamody-zsolt-olaf3/


  • Dobogós pályázata megtekinthető a Facebookon is:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=710080362438136&set=a.3705144202931722


Kína összeköt!

#mkbtklub #kínaösszeköt